söndag 26 december 2010

utvärderingen från förra arbetet vs denna process

Jag gjorde i förra veckan en jämförelse för att förtydliga för mig själv vad jag bearbetat i denna process i jämförelse med själv-värderingen som följde efter förra gestaltningsarbetet.
Tänkte använda den i gestaltningsbeskrivningen, men kom på att den passar bättre att lägga här och endast hänvisa till:

Arbetet utifrån min utvärdering:

Nöjd sedan tidigare med:
Visste nu vad undersöka-prova-göra-stegen innebär i praktiken, att material och tekniker leder till nya idéer, har börjat kunna göra utan att tänka för mycket och censurera idéerna innan de blir av.

Sammanhangsundersökningen: - förr vs nu, andras tankar om platsen och dess förändring, forskning kring cirkeln osv.

Resultatet i denna process: Vågade lita på att jag skulle komman någonstans utan att ha någon långsiktig idé (hade tvärt om en väldigt kortsiktig idé - typ ett steg framåt). Ex. 1 Skräp. 2 Bygga ihop. 3 Vilken form? 4. Föda en form genom slumpen 5. Slänga ner saker 6 Tejpa fast där de landar 7. styra formen lite 8. Använda företeelsen/oludet? 9. Det här betyder något och är värt att dokumentera 10. Kommer inte på nåt så jag hämtar mer "skräp". 11. Ok björn får hjälpa till, varför inte.. 12 Drömfångare av lång sladd - ok. 13. Det här är viktigt. Dokumentera. 14. Förutsättningar - lampor att hänga i osv. 15. Hänga saker i nätet - spindelnäts - eller drömfångar-style. 16....



Mindre nöjd sedan tidigare med:
Behövde något stabilt att utgå från och "hypa". Vågade inte släppa yin yang.
Förklarade för lite om vart jag var i nuläget och kommit fram till på redovisningen. Var så fast i processens alla steg och alla kändes så viktiga. Kunde ha sållat mer.
Fick inte distans till yin och yang i dagens sammanhang - Nöjde mig med deras traditionella betydelse - upprört när det verkar som att jag stod för den.

Resultat i denna process: Vill inte påstå att jag haft något stabilt att utgå från, som jag inte vågat släppa.
Ang. att våga sålla vid redovisningen och välja ut det viktigaste, samt att inte ha en för snäv syn, utan kunna se från flera vinklar, så återstår det att se vart gestaltningsbeskrivningen och redovisningen tar mig, men jag tänker förbereda mig bättre, och resultatet är mer spretigt.



Sådant jag ville arbeta mer med:
Fortsätta med ihoplappandet av flera ingångar. Ha många steg i undersökandet och kunna sålla med dem när jag redovisar resultatet. - Vad är viktigt här? Jag behöver inte visa någon allt jag gjort, för jag vet. Allt tankegods behöver heller inte synas i resultatet.
Arbeta mer med former i mer lättarbetade material.
Ville ha en ståndpunkt, som formen och materialet visar på. Ville dock ha en "tillfredsställande form". Ville utgå från något som berör mig. Förra gången var det ett laddat ämne, men jag behandlade det ifrån ett aha-perspektiv istället för ett så här tycker jag - perspektiv.
Ville bli arg eller glad, uttrycka min känsla i projektet, dock utan att lämna ut för mycket av mig själv.

Resultat i denna process: Ingången ledde till ett problem: Kom på mig själv med att inte spontant lyckas nå en idé som berörde mig och således hade jag inget att berätta att jag tyckte/uttrycka mina tankar kring.
Hur föder man något sådant? -Jag litade på att det skulle födas något engagerande bara jag satte igång och gjorde något! Så jag gjorde..
Att arbeta planlöst gav mig en ångestladdad, ganska meningslös känsla, som delar av arbetet mer eller mindre omedvetet kom att spegla. "Tillfredsställande form" - vad är det? Varför? Hänger det ihop med att ha något snyggt att visa upp tro? Nåddes på sätt och vis. Jag känner mig nöjd nu.

/Carl

onsdag 15 december 2010

Skjuta-skjuta-film


http://www.youtube.com/watch?v=Zy-2O4AtZio

Detta är nog det sista jag gör i skulptursalen. Ser den som något av ett avslut.
Nu är det dags att börja skriva, känner jag!

fredag 10 december 2010

nya bilder och planer!

Härom dagen blev nätet mer än bara ett nät med en massa skräp. Det blev en gubbe. Stor, hotfull och blodig blev han. Det var inget jag planerat sedan länge, det bara blidde. :)

Först har vi dock en bild på vad jag tidigare nämnt men inte lagt upp bild på; överhandsfräsen som det hänger en gren från, som en gång kunde rotera när man trampade på en träningscykel.

En annan ändring som jag inte varit delaktig i är den nya numreringen av nätet, nu med bokstäver som extra krydda! På väggen bredvid sitter en lista med olika trådars färgers betydelse m.m. Tror att det är Sara som är den ansvarige!

Jag ville göra en större förändring, som man lade märke till. Jag satte upp ett tidningspapper för ett av hålen, vilket sedan ledde till att jag gjorde en ganska så skräckinjagande gubbe.

Jag ville sedan ha lite färg på det skapade. Jag tog röd vattenfärg och stänkte det på gubben så att det liknar blod.

Detta ledde till idén om att jag kunde skjuta på gubben med en "soft air-gun" (små, lätta plastkulor, kan inte skjuta sönder fönster) som jag har hemma! Innan jag gick hem i onsdags byggde jag ett jakt-torn på loftet.

Igår var jag således i skolan med en pistol! (soft air-gun) och en videokamera. Jag gick runt i rummet och skjöt på gubben ett bra tag medan jag filmade från första persons-perspektiv så att man såg handen med pistolen i förgrunden. Det blev ganska effektfullt då det liknar gamla first person-shooter - dataspel.

Idag har jag varit hemma och fört över film till datorn, samt mixtrat lite med ljud i musikprogrammet, och film i det nya, förbättrade movie maker för windows 7. :)

Lite inspiration

onsdag 8 december 2010

ball musikverkstad!

Varenda slag stämmer om man kollar noggrannt på en ljudkälla itaget!

http://www.youtube.com/watch?v=klfzGdeOaws


Mario-låten på flaskor, som jag nämnde tidigare på nån handledning

måndag 6 december 2010

fungerande ljud

Funkade inte att lägga upp videor bestående av bara ljud tydligen.. så jag lade till bilder till ljuden och sparade som videoklipp .

den mer kaotiska, med alla ljud samtidigt:



Den ordnade, där ljuden ligger "i takt" och är nerpitchade

ljudklipp och cykeldriven roterande gren med belysning

Jag började med att spela in när jag slår på sakerna som hänger i "nätet" med skaftet på en pensel. Ispelningen gjordes i musikproduktionsprogrammet cubase 5 (bilder finns i tidigare inlägg), med hjälp av ett externt ljudkort och en sångmikrofon. Jag spelade in ljuden i samma ordning som objekten i nätet var numrerade.
Det blev 17 ljudspår, som jag först lade efter varann, för att sedan lägga alla ljud så att de spelades upp samtidigt.
Detta är alltså hela nätets ljud samtidigt:

http://www.youtube.com/watch?v=M3l2rL1fxkQ



Sedan pitchade jag ner ljuden och lade dem i olika takter tillsammans.

http://www.youtube.com/watch?v=niXiYA7SVYA



För övrigt spenderade jag här om dagen en riktigt produktiv heldag i skulptursalen. Det hände mycket.. torsdags tror jag det var. Jag satte bland annat upp sladdar som löper från en punkt i fönstret i ena ändan (blev någon form av solfjäder-formation), till några fästpunkter på loft-räcket på andra.

Sedan hittade jag en motions-cykel i soprummet, med generator kopplad till en panel med vanliga-och lågenergi-glödlampor, samt en göteborgs energi-logga. Björn gick igång ordentligt på idén om att ta upp den och använda den till att göra något rörligt i spulptursals-kreationen.

Det ända motordrivna vi hittade var en överhands-fräs med väldigt höga varvtal, vilken vi fäste en gren i och hissade upp i taket och fäste ordentligt på plats genom att stå högst upp på en feting till stege. Strömmen till maskinen, och även en over-head-maskin, kopplade vi till motions-cykeln och när man sedan trampade lyste over-head-maskinen på grenen i taket som roterade.

Dagen därpå fick jag ett sms från björn där det stod:
"Kollade studentmailen. Kenny i vaktmästeriet skrev om stulen maionscykel, säker att han pratar om den i skulptursalen hör av dig omgående när du läser detta".

Dagen därpå ställde björn tillbaka cykeln men i skrivande stund kommer jag nu på att jag har ett gäng glödlampor som hör till cykelns tillhörande "ljuspanel" hemma.



Jag har varit dålig på att ta bilder på sistonne. Det har dock varit lite för att det inte har känts så nödvändigt, då björn varit väldigt flitig med sin video-dokumentation. Jag hänvisar därmed till Björns blogg:



torsdag 25 november 2010

måndag 15 november 2010

nu klurar en massa ändå.

Var i skolan och skulle följa upp/jobba vidare med det slump-konstverk som jag gjorde här om dagen.

Jag satt och stirrade på verket med penna och papper, och ambitionen att börja teckna utifrån vad jag såg, men det slutade med att jag försökte rannsaka vad jag egentligen gjort, och varför.

Så här blev resultatet:


Ovan har vi alltså en process-modell som visar ungefär vart jag befinner mig i nuläget.

Jag har gått i flera dagar och funderat över vad jag vill att projektet ska fortsätta med nu, något som blir följden av de tre "behoven" till höger ovan.
Och idag har jag äntligen kommit fram till vad jag vill försöka blanda in i projektet för att jag brinner för det, nämligen känslan i, av, eller för (olika typer av) musik!
Alltså kan det ovan tilläggas tre pilar: Från "Text för att utvärdera/motivera", "Viljan/målet att förmedla känsla/känna för det skapade" och "Arbeta med form, Dock utan bestämd bild av färdiga resultatet", funderar jag på att dra pilar vidare till "Musik".

onsdag 10 november 2010

Bara göra.. sen tänka?

Det låter illa..



Igår var jag i skolan för att bara göra.
Jag gjorde, men jag känner att jag måste utvärdera mina tankar lite för mig själv.

Jag gick upp till skulptursalen. Där satt Björn och ritade.
Jag gick ner i källaren. Hämtade "skräp". Gick upp.
Gick ner till klassrummet. Hämtade tejp. Gick upp igen.

Att bara sätta igång och göra något. Innäbär det att jag ska tejpa ihop skräpet/materialet på måfå? Ska jag gå på "magkänslan" när jag sätter ihop det?
Vad ska styra mig? Min känsla? Min bakgrund/det som lett mig till att skapa med tejp och skräpmaterial i skulptursalen?

"Tänk inte, bara gör". Planlöst görande, finns det? Det jag gjorde var inte planlöst. Jag kom till skolan, med att hitta skräp och tejpa ihop det som en preliminär plan från start.

Däremot kan man skapa utan långsiktiga planer/klara mål. Min ända långsiktiga plan är att jag ska ta mig framåt med projektet och testa, för jag har ingen bild av något färdigt resultat den här gången.

Att bara göra, har jag äntligen, i förra delen av projektet, bevisat för mig själv skapar nya tankar.





När det nu var dags att sätta ihop skräpet/delarna, så hade jag ingen aning om i vilken ordning jag skulle bygga ihop delarna, och vilken formation jag ville skapa! Jag visste bara att jag skulle följa de tips jag fått och inte låta den bild jag klarar av att skapa/se i mitt huvud styra, liksom det skapades storlek.
Jag gick till slut upp på skulptursalens loft och kastade ner några delar i taget på golvet nedanför. Som de hamnade tejpade jag sedan fast delarna (av nån anledning).
En sladd hamnade i en liten hög, ganska dold. Den gick jag upp och kastade igen, för jag ville att den skulle sprida ut sig av nån anledning, innan jag tejpade fast den.

Björn erbjöd mig att använda en gipsmask på pinne, som han hade gjort vid första terminens gestaltningstillfälle. Den försökte jag sätta fast "på känsla" och stack ned den i ett hörn. Vips, så var det något föreställande. Någon form av krälande, människolik varelse.

Vad har jag då gjort?

måndag 1 november 2010

Det offentliga rummet som klassrum

1. Vad är du nöjd med i ditt projekt?

Det känns som att jag har haft en mycket tydlig/synlig process. Jag har liksom varit fullt medveten om undersöka-prova-göra-stegen på ett annat sätt än förut. Istället för att köra fast i tankarna har jag analyserat platsen på olika sätt och använt olika material och tekniker när jag arbetat, vilket hela tiden lett mig till nya idéer.
Detta med att "bara göra" saker och prova för att väcka nya tankar har jag haft svårt för. Jag har alltid tvivlat innan jag provat, vilket hindrat mig. Denna gång kände jag verkligen att det fungerade att bara chansa och inte se det som en så big deal om det inte fungerar, eller rättare sagt, inte se det som att det kan misslyckas eftersom man alltid får ut något av sina erfarenheter. När jag tidigare kört fast har jag haft större svårigheter med att komma vidare, då jag inte har vågat arbeta så pass "tankelöst". Jag har funderat för mycket, vilket fått mig att censurera eller undervärdera det lilla idé-stoff som dykt upp, istället för att bara prova.

Genom att både undersöka platsen historiskt sett, och kolla upp de framtida planerna för platsen fick jag viss uppfattning om olika uppfattningar kring hur den bör utformas och vilka funktioner den har, och saknar i andras ögon, vilket har påverkat mina tankar och fött idéer. Även forskning kring cirkelns betydelse för gemenskap, andlighet och som symbol har lett mig in på nya tankespår.

Mina idéer har förändrats under hela projektets gång, och jag har accepterat det, vilket känns bra! Jag har verkligen märkt att det händer bra saker, bara man vågar göra det som faller en in, utan att tvivla.


2. Vad är du mindre nöjd med i ditt projekt?

För det första känner jag att jag kanske fastnade lite för mycket vid yin och yang - symbolen. Hade jag släppt loss lite mer och inte varit rädd för att sakna något stabilt att utgå från, så hade jag helt släppt yin och yang, iaf för ett tag, för att se klarare vad det fanns för alternativ. Kanske var jag rädd att inga andra alternativ skulle dyka upp, vilket ledde till att jag inte vågade prova.
För det andra gjorde medvetenheten kring hur undersökandet och provandet väckt nya tankar hos mig, att jag var mycket mån om att visa upp processen på redovisningen. Det blev väldigt mycket bilder och fokus på förklaringen hur jag gick till väga, på vägen mot svaret/resultatet/där jag var nu.
För det tredje stannade jag vid tanken att det är intressant med yin och yangs traditionella betydelse. Jag nöjde mig med att det var lustigt att denna så vanliga och kommersiella symbol i själva verket kommer från 3000-talet f.kr, och representerar en mycket gammal syn på manligt och kvinnligt.
Jag ville att verket/platsen skulle väcka tankar och frågor hos åskådaren, vilket skulle ge mig läge att upplysa om denna uråldriga betydelse, samt hur jag kopplat betydelsen hos symbolen till hedens utveckling, vilket skulle vara lite provocerande och fräckt sådär.
Vid redovisningen märkte jag att jag inte hade tänkt på att klargöra min egen ståndpunkt i resonemanget, angående denna traditionella syn på yin och yang och manligt och kvinnligt. Jag hade liksom inte tänkt på att verket skulle göra mer än att väcka funderingar och känslor; nämligen att det skulle förmedla mina funderingar och känslor kring denna traditionella syn.


3. Vad skulle du vilja arbeta mer med, utveckla vidare, göra annorlunda?

Jag skulle vilja arbeta mer med ihoplappandet av flera ingångar, vilket jag känner att jag i detta projekt fått upp ögonen för, men bara börjat med. Jag vill våga kolla upp och sålla mer med möjliga utgångspunkter och inte känna att allt jag gjort bör ha synlig/tydlig betydelse för resultatet. Även det jag ratat och inte tagit med vet jag ju också har betydelse.
Jag skulle också vilja arbeta mer med att utforska själva formen, genom att prova på olika former i flera olika (gärna mer snabbarbetade) material, tills jag når en för mig tillfredsställande form som jag verkligen känner representerar det jag vill säga/min ståndpunkt. Jag vill lämna den föreställande formen mer än jag gjorde i detta projekt. Jag tror att min strävan efter att ha en tydlig tillämpning av det tankegods som jag lagt energi på, i slutresultatet gjorde verket så pass föreställande som det blev. Framöver vill jag inte vara rädd för att göra "tankegodset" osynligt för mig själv och för andra, för jag vet ju att det finns där så länge jag är medveten om det.

Sist men inte minst vill jag beröra ett ämne ur ett mer engagerat perspektiv. Jag kom på mig själv med att behandla ett laddat ämne för att jag tyckte att det var intressant, men att jag inte hade något att säga om det, mer än att det existerade en traditionell manligt/kvinnligt-syn idag och att jag inte tyckte att dess förekomst är något bra. Jag vill helt enkelt utgå från mitt ställningstagande till fenomenet, mer än fenomenets existens i sig.
Jag vill gärna bli arg eller glad, och ge uttryck för min känsla med mitt projekt, dock utan att lämna ut för mycket av mig själv. Det kan bli en svår balansgång.

torsdag 21 oktober 2010

Dagens ler-session och det känns bra nu!

Har stått inför ett svårt val angående hur jag ska göra modeller utifrån skisserna som jag gjorde tidigare i veckan, och nyss lade upp här på bloggen.

Skisserna är ju ganska två-dimensionellt ritade, och skulle således ifall jag följde dem i modellform bli ganska platta, som en stor rund bricka typ.

Jag var först inne på att såga ut former ur en vit och en svart (eller ljus och mörk) träplatta nere i träverkstaden, för att sedan "lägga lite pussel" (vita former ovanpå de svarta) för att i två lager få det att se ut som att den vita ytan äter upp/glider över den svarta. Kreationen skulle alltså bli två lager träplatta (max kanske 5 cm) hög, typ en jättestor stämpel i designen.

Samtidigt ville en sida av mig arbeta mer tredimensionellt och "uppåt", dvs göra något högre och mer organiskt i formen, varpå mattias tips om att "arbeta stort" och "våga skita ner mig" dök upp i huvudet.

Det slutade med att jag gick och köpte sammanlagt 30 kg lera via keramik-konst-avdelningen på hdk och satte igång med att försöka göra skisserna, som jag lade ut lite tidigare här på bloggen, mer organiska och tredimensionella, nu i lera.


Att arbeta med lera är dock jobbigt och tar tid! Så här långt har jag hunnit hittills:



Virrvarret av ihopsittande gubbar representerar födseln, kreativiteten och urkaoset, men är så länge bara är en del av den stora moder-delen av verket, vilken jag håller på och bygger upp runt om!

Jag tror att jag ska fortsätta att göra den mer organiska, mjuka och moderliga delen av kreationen i lera (lera är förresten typ jord som är ett av Yins element!) för att sedan bygga upp det överhängande, framdragande Yang av något hårdare, kantigare material, exempelvis träplattor och plankor (plankan är förresten en mer ordnad, omarbetad form av sitt ursprung trädet, lämpad för bland annat utvidgning av byggnationer).

Det känns som att saker börjar falla på plats!

Ses imorgon!/Carl

Mer skisser.. och slutligen.. lera!

Lade inte upp någon bild från förra veckan. Då gjorde jag en lermodell som jag visade för gruppen.

Såg ut så här:


Kvinnan representerar yin/den stora modern, urkaoset, med livet, vattnet, kreativiteten, vilan m.m. som element, vilken i detta fall representerar den gamla, icke-rörda heden sedan 1700-talet, utan klar tydlig mening, utvecklings-strävan eller uppenbar ordning utom vid fotbollsmatcher.
Muren, som jag tänkte arbeta vidare strukturen med, skulle fyllas med människor i någon form av bås, infällda i muren, samt någon form av strukturerat mönster runt om. Denna representerar Yang, det manliga, hårda, strukturerade, framåtsträvande och utvecklande, vilket i sitt fall representerar de framtida planerna för ett mer strukturerat och syftesenligt heden som trycker på säkerhet och ökande antal besökare i göteborg som två av huvutmålen.

Fick som feedback att jag inte behöver göra så föreställande saker för att visa mina tankar tydligt. Nu har jag ju redovisat mina tankebanor och verket behöver således inte bli överdrivet föreställande.
Jag uppmanades att börja arbeta mer med icke-föreställande form och design, vilket jag ju faktiskt sade i början att jag ville arbeta med, och jag höll med.

Några av mina senaste skisser ser ut så här:

Jag började med att bara lyssna på musik och teckna samtidigt som jag mumlade för mig själv, typ "framåt, framåtanda, mer framåt" och "natur, kreativitet, natur, kreativitet" och försökte föra över känslan på pappret.

Sedan försökte jag hitta kärnan i formerna och göra dem mer konkreta..

För att slutligen göra det mer estetiskt tilltalande (skissen här är dock inte riktigt klar, tröttnade :-) ).



tisdag 12 oktober 2010

Skisser.. Vad ska jag göra?

Mina första idéer.. Det började som ett utkiks/läktar.torn med tennis/sport/yin och yang - inspiration.
Samt idén om en badtunna i stan. :)



Planerna ändrades när jag började koppla planerna för heden (se "mindmapen") - till yin och yang ("heden idag"/"framtida heden").


Heden idag: Modern (yin), omvandlas snart till fadern (yang).


En ny skapelse tar form: Yang tar över yin. -Någon form av staty (ej torn).
Har inte kommit på någon funktion utöver att det är en staty som för tankarna till yin och yang och deras egenskaper, kopplade till heden idag och i framtiden.


tisdag 5 oktober 2010

yin och yang, ouroboros


Analys av platsen..

Jag har i veckan googlat information om cirklar, varpå jag funnit mycket intressant angående dessa.
Det sammanhang där information om cirklar lättast hittats är, förutom gamla härliga wikipedia, där framförallt matematiska termer finns, diverse flummiga "moder jord" - och meditations-sidor.
Dessa förklarar cirkelns funktion för grupper av människor , samt tratitionella syner och på - och funktioner som cirkeln har inom det andliga livet.
Bland annat yin och yang som är så gammal som från 2000-talet före kristus, och ormen som biter sig själv i svansen har jag stött på och intresserat mig för.

Jag har även samlat information från göteborgs stad om heden historiskt och dess (stadsplaneringskontoret i göteborgs) planer för heden framöver.

Mer om detta redovisar jag muntligt, nu på handledningen. :)

Länk till stadsplaneringens plan för heden, med utgångspunkt i avenyn och vasagatan.

tisdag 28 september 2010

Bilderna på platsen

Grus och träspån.

Hasa foten och linjerna syns bra.

Hittade ett mystiskt hål.. Från ett cirkustält eller kanske ett mål?
Utgick från hålet och mätte 5 meter från det hela vägen runt.

... Tills jag hade en 10 meter stor cirkel.

Fem meter från fotbollsplanerna.