lördag 12 september 2009

Första projektet klart

Första arbetsveckan var väldigt rolig och givande!

Att arbeta med och påverka offentliga platser är förstås viktigt på många sätt. Till exempel genom att det stärker känslan av att man faktist kan påverka den plats man är på, även i det icke-privata rummet, något som är viktigt för skolungdomar att få känna. Många ungdomar förändrar sin offentliga miljö, men mycket sker på negativa sätt, t ex genom skadegörelse, klotter och graffiti (som man i och för sig kan tycka påverkar miljön positivt snarare än negativt). Kanske skulle en veckas "förändring i det offentliga rummet" i skolan vara positiv genom att ungdomarna lär sig andra sätt att sätta prägel på omgivningen, som är mindre skadlig och "förstörande" för miljön än graffitti?
Svårigheten tycker jag till stor del verkar bestå i att det bör vara tillåtet att göra förändringen ifall man vill att den ska bestå, och ifall till exempel en skolklass ska ut och förändra på samma sätt som vi gjorde. Det känns som att det mesta av de idéer som dyker upp kan vara svåra att få godkända av kommun m.m. samt att det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig med frågan. Våra (HDK-studenternas) projekt visade att så var fallet, iaf nu när vi bara hade en vecka på oss. De flesta, eller näst in till inget n tycktes ha kontrollerat att det de gjorde var tillåtet. Istället kom det att handla mer om att avväga vad som är OK att göra och vad som är för förbjudet för att våga genomföra, något som jag tror kan bli ett problem om man släpper ut en klass i grundskolan på samma sätt som man gjorde med oss. Mycket är svårt att avgöra, om det är mest bra eller dåligt, om flest gillar det eller ogillar det.
Ett bra exempel på skadegörelse som till stor del uppfattas som positiv, är Gävlebocken. Denna brinner sånär som på varje år sedan 1966, något som blivit en tr tradition i Gävle. Samtidigt finns varje år mängder med insändare och klagomål i tidningar m.m. som tycker att bocken ska få stå kvar, samt att det är farligt med brinnande halm i vinden mot gamla gävles trähus.
Själv tycker jag att den ska brännas varje år då det är en tradition som sätter gävle på kartan.

Några länkar till bocken:

http://www.merjuligavle.se/Bocken/
http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4vlebocken
http://www.aftonbladet.se/debatt/article182760.ab

Min tavelram - rama in utsikten!

http://www.hdk.gu.se/sv/student/calle-bauman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar